În ceea ce privește foliile de vinil pentru mașini, ni se spune că opțiunile sunt nesfârșite. Protector, sidefat, mat, cromat sau doar o culoare diferita pentru a se potrivi dispozitiei tale. Dar cum rămâne cu împachetarea unei mașini într-o opera de artă?
În fiecare an, din 2017, festivalul de arte DESIGN Canberra organizează tocmai o astfel de competiție.
Studenților din capitală li se oferă silueta unei mașini de la Canberra BMW și le spune să-și scoată pixurile și să o coloreze. Un juriu format din experți în artă de la mai multe instituții locale desemnează un câștigător.
Tema din acest an a fost „Transformarea”, iar gong-ul a fost adresat studentei de la Universitatea din Canberra (UC) Maria Grainger, pentru lucrarea ei Into the Light, înfășurată meticulos în jurul unui nou BMW Seria 2 Gran Coupe.
„Ca să fiu sinceră, sunt încă puțin uimită, dar sunt foarte recunoscătoare că am câștigat”, spune ea.
Maria este membră a Craft ACT, organizația non-profit din spatele DESIGN Canberra și, văzând că își face o dublă diplomă în arhitectură interioară și comunicare vizuală, a sărit pentru asta.
Ea a apelat la Molia Soarelui de Aur pentru inspirație, o specie de molii pe cale de dispariție originară din regiune și pusă deoparte de aripi alb-negru și aripile posterioare galben-aurii.
„Este în curs de propria sa transformare și întinerire – de la o specie pe cale de dispariție la, sperăm, să prospere în viitor, prin îmbunătățirea managementului și reabilitarii habitatului”, spune ea.
Partea din față a mașinii este gri închis, cu molia văzută ieșind dintr-un câmp de cioburi colorate cam la jumătatea părții laterale, pe măsură ce fundalul se transformă într-un spate galben mai primitor.
„Designul prezintă o stare viitoare optimistă în care societatea noastră închisă de indivizi separați se transformă într-o comunitate coerentă post-pandemie”, explică Maria.
„Sper că este un mesaj pozitiv care îi face pe oameni fericiți și plini de speranță când văd mașina.”
Maria și-a părăsit cariera de lungă durată în serviciul public în urmă cu doi ani pentru „ceva complet diferit și creativ”.
„Deși mă simt foarte norocos și privilegiat să am această oportunitate de a o lua de la capăt, poate fi și destul de înfricoșător”, spune ea.
„Înainte de a începe această diplomă, nu mi-am luat un creion de peste 20 de ani, iar a te prezenta prin împărtășirea design-urilor cu alții poate fi destul de descurajantă.”
Ea spune că câștigarea competiției i-a dat încrederea că este pe drumul cel bun. Dar nu a fost lipsit de provocări. La urma urmei, o mașină nu este chiar o pânză goală. A trebuit să completeze curbele și liniile existente ale BMW-ului, făcând totodată ceva care să poată fi înfășurat cu ușurință.
„De asemenea, am folosit unele dintre abilitățile pe care le-am învățat în studiile mele de arhitectură, despre proiectarea în trei dimensiuni și luarea în considerare a modului în care oamenii vor experimenta designul în moduri diferite, în funcție de poziția lor de vizualizare și dacă mașina este staționară sau în mișcare”, ea. spune.
„În general, procesul a fost provocator, foarte distractiv și o experiență grozavă de învățare!”
Odată ce câștigătorul a fost confirmat, ROJO Signage din Phillip a fost însărcinat să aplice cu minuțiozitate folie pe fiecare panou al BMW-ului cu patru uși. Lucrarea terminată a fost dezvăluită la un eveniment la National Gallery of Australia.
Maria își dublează acum ultimii doi ani de studiu, experimentând în același timp cu noua ei dragoste pentru desen. Dar încă nu este sigură unde o va duce câștigul.
„Cred cu tărie că designul are un impact semnificativ asupra modului în care ne simțim, funcționăm și relaționăm unul cu celălalt. Un design bun ar trebui să fie frumos, dar și durabil, practic și accesibil tuturor. Vreau să creez modele care întruchipează toate aceste principii.”