Acoperirea electroforetică (e-coating) este un proces avansat tehnologic de vopsire electrochimică a suprafețelor metalice.
- E-coating-ul creează un strat de protecție anticoroziv fără picături
- Vopsirea electroforetică pe bază de apă este ecologică
- Lacurile nu conțin metale grele și poluanți atmosferici
Această tehnologie unică de galvanizare a metalelor este utilizată pentru aplicarea de acoperiri și vopsele anticorozive care se caracterizează printr-o protecție ridicată la coroziune.
rezistență, aderență și durabilitate. E-coating-ul a fost folosit în industria auto de o jumătate de secol pentru a proteja suprafața caroseriei auto.
Tipuri de acoperiri electrochimice
Există două tipuri de acoperire electrochimică a metalelor: catodic (cataforetic) și anodic (anaforetic). În procesul catodic, pe partea vopsită se depun particule încărcate pozitiv de rășină, pigmenți sau aditivi, care are un potențial negativ (catod).
Procesul anodic utilizează o schimbare a direcției fluxului de curent. Detaliul pictat este anodul, iar catozii sunt plasați de-a lungul pereților rezervorului. Când se aplică o tensiune, particulele de colorant electrificate migrează către obiectul încărcat pozitiv. Acoperirile anodice sunt realizate din metale mai puțin nobile, adică cu un potențial electrochimic negativ. Cea mai importantă aplicație a acestora este acoperirea oțelului cu aluminiu pur, cadmiu sau zinc. Acoperirea anaforetică a fost primul tip de acoperire electroforetică, dar datorită rezistenței mai scăzute la coroziune și deteriorarea mecanică, industria auto folosește acoperirea catodică pentru a proteja caroseria mașinii.
Acoperire cataforetică de înaltă calitate
E-coating-ul este un proces de aplicare a acoperirilor pe elemente metalice prin imersie folosind fenomenul de cataforeză. Articolul care urmează să fie acoperit este scufundat într-o soluție apoasă care conține rășină și lipit ca un catod.
După aplicarea unei tensiuni continue de până la 400 V și apoi reglarea curentului care curge între obiectul vopsit și anod, se generează un câmp electromagnetic. Ca rezultat al câmpului, particulele de rășină epoxidică care conțin pigmenți și aditivi se depun uniform pe suprafața încărcată și în locurile greu accesibile ale obiectului acoperit. Procesul creează un strat protector anticoroziv fără picături.
Se caracterizează printr-o umplere foarte mare a suprafeței și rezistență mecanică ridicată la impact. Grosimea stratului protector rezultat poate fi controlată foarte precis prin modificarea intensității curentului. Pentru suprafata caroseriilor se obtine un strat cu o grosime mai mica decat diametrul unui par uman – aproximativ 15-20 µm.
Pentru a obține parametrii tehnici și vizuali inițiali, lacul se arde în cuptoare speciale cu cameră la 180°C. Apoi, pentru a obține rezistența tehnică deplină, temperatura aerului este ridicată peste 200°C. Acoperirea este utilizată pe scară largă în diverse industrii. Datorită capacității de a controla grosimea vopselei, este ideală pentru sectorul auto.
Beneficiile galvanizării
Principalul avantaj al e-coat este modul în care este aplicat. Componentele pot fi pre-tratate mai temeinic pentru o mai bună aderență și o protecție îmbunătățită împotriva coroziunii. Automatizarea sistemului permite repetabilitatea procesului, crește productivitatea liniei, contribuie, de asemenea, la reducerea oboselii angajaților și reduce erorile umane. E-coating-ul reduce, de asemenea, gradul de expunere a angajaților la materiale periculoase, reduce riscul de incendiu și cantitatea de deșeuri generate.
Prietenos cu mediul
Procesul pe bază de apă are mari beneficii pentru mediu. Rășinile și lacurile utilizate sunt lipsite de metale grele și substanțe periculoase care provoacă poluarea aerului și au un conținut scăzut de compuși organici volatili.
E-coating-ul este un exemplu excelent de utilizare a tehnologiei moderne pentru optimizarea procesului. Acoperirea avansată din punct de vedere tehnologic, ecologic este disponibilă tuturor utilizatorilor, atât producătorilor de caroserie, cât și vopsitorilor.